• This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Yazar Rehberi

YAZIM KILAVUZU

Makale yazımında aşağıdaki yazım ve referans kuralları dikkate alınmalıdır.

Yazım Şablonu için buraya tıklayınız.

·      Makaleler daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olmalıdır. Eğer makale daha önceden herhangi bir seminer ya da konferansta sunulmuşsa, sunulduğu kurumun, konfransın adı ve sunum tarihi belirtilmeldir.

·      Dergimizde yayınlanan makalelerin dili Türkçe ve İngilizce olarak belirlenmiştir.

·      Çalışmanın başlığı kalın, 11 punto ve büyük harflerle yazılmalıdır. Başlıktan sonra bir boşluk bırakılmalıdır. Türkçe dilinde yazılmış makalelerde Türkçe başlığın altına İngilizce başlık, İngilizce yazılmış makalelerde ise İngilizce başlığın altına Türkçe başlık eklenmelidir.

·       Yazarların ad ve soyadları, unvanları, kurumları ve mail adresleri başlığın altına eklenmelidir.

·       Özet, referans listesi ve uzun özet de dâhil sayfa sayısı 15’i geçmemelidir. (Makalenin niteliğinin kaybolması vb. gibi bazı özel durumlarda sayfa sayısının 15’i geçmesine editor ve hakemlerce müsade edilebilir).

·       Ana başlıklar hariç bütün çalışma Times New Roman yazı stilinde ve 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Ana başlıklar 11 punto yazılmalıdır. Altbaşlıkların yazımında her kelimenin ilk harfinin büyük olmasına dikkat edilmelidir.

·       Başlık düzeylerinin yazım şekilleri aşağıda gösterilmiştir.

BAŞLIK 1 – ANA BAŞLIK DÜZEYİ

Başlık 2 – Altbaşlık

Başlık 3 – Altbaşlık

·      Referans listesi de dahil olmak üzere bütün metin tek boşluk aralığı kullanılarak yazılmalıdır.

·      Makalelerde “giriş, yöntem, bulgular, sonuç, tartışma ve öneriler” başlıklarına yer verilmelidir.

 

Başlık Sayfası

Başlık sayfası, makale başlığı (İngilizce ve Türkçe), kısa başlık (isteğe bağlı), yazar adları ve adresleri, yazışmanın yapılacağı yazarın adı (yıldız imi ile işaretli) ve telefon, fax/e-mail bilgileri, özet (Türkçe ve İngilizce) ve anahtar kelimelerden oluşmalıdır.

Özet

Özet, açık ve bilgilendirici olmalı, geçmiş zaman kipi kullanılarak 10 punto ile yazılmalı ve 150-200 kelime aralığında olmalıdır. Yöntemsel ve deneysel detaylara aşırı yer vermeden bütün önemli sonuçlara kısa ve öz şekilde özette yer verilmelidir. Standart terminoloji kullanılmalı ve kısaltmaların kullanımından kaçınılmalıdır. Çalışmada hem Türkçe hem de İngilizce özet yer almalıdır.

Anahtar Kelimler: Özetin altında, çalışmayı betimleyen 5-7 anahtar kelimeye yer verilmelidir.

Giriş

Giriş kısmında, yapılacak çalışma teori ile temellendirilerek ve ilişkisi verilerek sunulmalıdır. Bu kısımda çalışmanız ile ilgili literature, bağlama, kuramsal bilgiye, çalışmanın amacı ve önemine yer verilmelidir.  Problem durumu açıkça sunulmalı ve farklı disiplinlerden meslektaşlar için anlaşılır olmalıdır.

Yöntem

Bu bölümde çalışma deseni, evren-örneklem, veri toplama araçları ve verilerin analizi altbaşlıklarına yer verilmeli ve araştırma sürecinden ayrıntılı bir şekilde bahsedilmelidir. Yöntem kısmı geçmiş zaman kipinde yazılmalıdır.

Bulgular

Bu bölümde, yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara yer verilmelidir. Bütün şekiller, tablolar, grafikler, istatistiksel analizler ve örnek hesaplamalar bu bölümde verilmelidir.

Tablolar

Tablolardaki metinler 9 punto kullanılarak APA 6’ya uygun bir şekilde düzenlenmelidir (Publication Manual of the American Psychological Association). Dergipark'ın hazırlamış olduğu örnek bir içerik için lütfen buraya tıklayınız.

Tablo numarası ve başlığı tablonun üzerine yazılmalıdır.

 

Tablo X

Küçük ve Büyük Yaş Gruplarındaki Hata Oranları

 

Zorluk Düzeyi

Küçük Yaş Grubu

 

Büyük Yaş Grubu

n

M (SD)

%95 CI

 

n

M (SD)

%95 CI

Düşük

12

.05 (.08)

[.02, .11]

 

18

.14 (.15)

[.08, .22]

Orta

15

.05 (.07)

[.02, .10]

 

12

.17 (.15)

[.08, .28]

Yüksek

16

.11 (.10)

[.07, .17]

 

14

.26 (.21)

[.15, .39]

Not. CI = güven aralığı.

Sonuç, Tartışma ve Öneriler

Sonuç yazma bir araştırma makalesinin her şeyi bir arada düzenleyen ve araştırma problemine bağlayan final kısmıdır. Bu bölümde elde edilen sonuçlar çok fazla detaya girmeden kısa ve öz bir şekilde sunulmalıdır ve literatürle desteklenerek, önceki ilgili araştırma sonuçları ile ilişkilendirilerek tartışılmalıdır. Yapılan tartışmalar sonucunda araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik önerilere yer verilmelidir. Önerilere ayrı bir başlık altında da yer verilebilir.

Referanslar/Kaynakça

Referans listesi APA 6’ya uygun bir şekilde düzenlenmelidir (Publication Manual of the American Psychological Association). Ayrıntılı bilgi için lütfen buraya tıklayınız.

Metin-içi Alıntılar

Yazar ya da yazarların soyadlarını yazdıktan sonra virgül kullanarak kaynağın yayınlandığı yılı yazınız. Örneğin:

Tek yazar: (Callan, 1998)

İki yazar: (Eggen & Kauchak, 2001)

Üç ve daha fazla yazar: (Ivanitskaya et al., 2002 ya da Demirel ve diğerleri, 2000)

Metin Sonu Referans Yazımı

Tek Yazar:

Amer, A. (2006). Reflections on Bloom’s revised taxonumy. Electronic Journal of Research in Educational Psychology, 4(8), 213-230.

Bloom, B. S. (1956). Taxonomy of educational objectives, the classification of educational goals, handbook I: Cognitive Domain. New York, NY: David McKay Company.

Callan, R. J. (1998). Circadian rhythm and the business person. International Journal of Value Based Management 11, 9–17.

Forehand, M. (2005). Bloom’s taxonomy: Orginal and revised. In Emerging Persceptives on Learning, Teaching, and Technology. Retrieved 29 March, 2010 fromhttp://eit.tamu.edu/JJ/DE/BloomsTaxonomy.pdf

İki Yazar:

Biggs, J. B., & Collis, K. (1982). Evaluating the quality of learning: the SOLO taxonomy. New York, NY: Academic Press.

Eggen, P., & Kauchak, D. (2001). Educational psychology: Windows on classrooms. New Jersey, NJ: Merrill.

Erden, M., & Akman, Y. (1996). Egitim psikolojisi[Educational psychology]. Ankara, Türkiye: Arkadas Yayınevi.

Minogue, J., & Jones, G. (2009). Measuring the impact of haptic feedback using the SOLO taxonomy. International Journal of Science Education, 31(10), 1359–1378.

O’Neill, G., & Murphy, F. (2010). Guide to taxonomies of learning. UCD Teaching and Learning/Resources, Retrieved 01 November, 2010 from http://www.ucd.ie/t4cms/ucdtla0034.pdf

  

Üç ya da daha fazla yazar:

Ivanitskaya, L., Clark, D., Montgomery, G., & Primeau, R. (2002). Interdisciplinary learning: Process and outcomes. Innovative Higher Education, 27(2), 95-111.

 

UZUN ÖZET

Eğer çalışmanız Türkçe dilinde hazırlanmışsa İngilizce uzun özet; İngilizce dilinde hazırlanmışsa Türkçe uzun özet mutlaka eklenmelidir.

Uzun özet 750-1000 kelime aralığında olmalı ve “(1)giriş, (2)yöntem, (3)bulgular ve (4)sonuç, tartışma,öneriler” başlıkları altında yazılmalıdır